Наші партнери

Рецепти з риби: смачні страви з риби

Риба за своїми смаковими якостями надзвичайно смачна, та окрім приємного смаку вона ще й корисна. Тому в раціоні людини, страви з риби відіграють важливу роль, бо вони легко засвоюються, збагачують організм поживними речовинами, вітамінами та амінокислотами. Страви з риби відносять до дієтичного меню, так як вони мають незначний  вміст жирів, та великий вміст білків, за рахунок яких швидко і на довго втамовують голод.

В даному розділі зібрані рецепти з риби, користуючись якими, Ви завжди знайдете корисні та смачні рецепти з риби з додаванням спецій, якими можна побалувати своїх близьких.

Короп у червоному вині з овочами

Інгредієнти:

  • 1,5 кг дзеркального коропа;
  • 400 г картоплі;
  • 200 г кабачків;
  • 2 стебла селери;
  • 3 зубчики часнику;
  • 300 мл червоного вина;
  • 5 ст. л. оливкової олії;
  • 3 ст. л. сухарів;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • 3 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 мандарин (сік);
  • 4 ст. л. йогурту;
  • лавровий лист ОгородникТМ;
  • приправа «До риби» ОгородникТМ;
  • перець ОгородникТМ;
  • сіль.

Випатрану тушку дзеркального коропа розрізати на 8 частин. Приготувати маринад із тертого часнику, вина, соку лимона, лаврового листа та приправи «До риби» ОгородникТМ. Замаринувати рибу на час, поки готуються овочі. Картоплю та кабачок тонко нарізати. Цибулю розрізати на 4 частини. Обсмажити овочі на рослинній олії, хвилин 10, не забуваючи посолити. Замариновані шматки риби обсмажити з двох сторін. Обсмажену рибу викласти у форму для запікання, залити маринадом, посипати сухарями та поставити в духовку на 10 хвилин при температурі 220°C. Через 10 хвилин полити рибу розтопленим вершковим маслом та продовжувати запікати ще 20 хвилин. Приготувати соус з тертого часнику, йогурту, соку одного мандарина та соєвого соусу. Гарячі овочі, политі соусом, та шматочки риби викласти на тарілку та подати до столу.

Сібас, запечений в духовці

Інгредієнти:

  • 500 г сібасу;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 1/2 лимона;
  • свіжа зелень петрушки;
  • орегано;
  • чебрець;
  • приправа «До риби» ОгородникТМ;
  • сіль.

Рибу очистити від луски, випатрати, осушити кухонним рушником. Приготувати пряну суміш з масла, солі, лимонного соку, приправи «До риби» ОгородникТМ та прянощів. Натерти рибу сумішшю зсередини та ззовні, залишити на 20-30 хвилин для маринування. Приготувати часточки лимона та гілочки петрушки для начинки. Всередину риби викласти лимон та петрушку і викласти рибу у форму для запікання. Полити зверху маринадом від риби. Запікати 40 хвилин у духовці, нагрітій до 180 градусів. У процесі запікання перевернути рибу, поливаючи соком, що виділився. Для гарніру можна взяти запечену картоплю та свіжі овочі і трави.

Судак відварений з овочами

Інгредієнти:

  • 500 г судака;
  • 1 корінь петрушки;
  • 1 цибуля;
  • 1 морква;
  • 5-6 картоплин;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 1 стакан води;
  • 1-2 лаврових листи ОгородникТМ;
  • перець горошком ОгородникТМ;
  • сіль.

У каструлю поставити нарізані кружальцями коріння та цибулю, четвертинками картоплю, зверху викласти шматочки підготовленого судака, додати лавровий лист і перець ОгородникТМ, залити водою, посолити, покласти шматочок масла та поставити на вогонь. Варити під кришкою 30-35 хвилин. Перед подачею до столу викласти судака з гарніром на підігріту тарілку та полити рідиною, в якій він варився.

Судак паровий під соусом

Інгредієнти:

  • 1 судак (600-700 г);
  • 150 г печериць;
  • 1 корінь петрушки;
  • 1 цибулина;
  • 5 ст. л. масла;
  • 2 ст. л. білого вина;
  • 1 ст. пшеничного борошна;
  • 0,5 лимона;
  • перець ОгородникТМ;
  • сіль.

Печериці тушити у невеликій кількості води. У каструлю покласти підготовлені шматочки судака, залити бульйоном, звареним з голови, хвоста та плавників, додати перець ОгородникТМ та сіль, тоненько нарізані тушковані печериці, петрушку та цибулю, 2 ст. л. рідини, в якій тушкувались гриби та вино. Накрити каструлю кришкою і поставити на слабкий вогонь на 20 хвилин.

Готову рибу викласти на тарілку. Рідину, в якій вона варилася процідити, опустити туди шматочок масла, змішаного з борошном, шампіньйони та прокип'ятити. Залити цим соусом рибу і на кожен шматок викласти по тоненькому кружальцю лимона. Гарнірувати відвареною картоплею, заправленою олією.

Судак по-польськи

Інгредієнти:

  • 500 г судака;
  • 1 морква:
  • 1 корінь петрушки;
  • сіль;

для соусу:

  • 5 ст. л. вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. рибного бульйону;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • сіль.

Рибу нарізати порційними шматочками та відварити з корінням. Потім шумівкою перекласти на тарілку і гарнірувати цілою відвареною картоплею. Окремо подати соус. Для його приготування в сковороді розтопити масло, опустити в нього дрібно нарізане зварене круто яйце та подрібнену зелень, влити рибний бульйон, лимонний сік, посолити та розмішати.

Судак (короп, щука), запечений з печерицями

Інгредієнти:

  • 1 кг судака (коропа, щуки);
  • 100 г печериць (або інших грибів);
  • 100 г жиру;
  • 100 г цибулі;
  • 200 г сметани;
  • 50 г сиру;
  • 1-2 ст. л. води;
  • перець горошком ОгородникТМ;
  • сіль.

Рибу випатрати, промити, відрізати голову, відокремити філе, посолити, потім покласти у вогнетривкий посуд, полити жиром, поставити на 10-15 хвилин в нагріту духовку, злегка запекти. Гриби очистити та промити, зрізати ніжки, з великих капелюшків зняти плівку, тоненько нашаткувати. Додати нарізану кружальцями цибулю, сіль, перець ОгородникТМ, воду та тушкувати 10 хвилин. Рибу викласти, прикрити печерицями, полити підсоленою сметаною, посипати грубо натертим сиром (можна збризнути олією з товченими сухарями), помістити в нагріту духовку. Риба готова, коли сир трохи підрум'яниться. Також рибу можна подавати як закуску.

Дорада, запечена з овочами та імбиром

Інгредієнти:

  • 2 шт. дорада;
  • 1 червоний солодкий перець;
  • 1 жовтий солодкий перець;
  • 5 шт. помідорів чері;
  • 1 цибулина;
  • свіжий імбир (3 см);
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • чорний перець ОгородникТМ;
  • сіль.

Перці та помідори вимити, у перців видалити серцевину з плодоніжкою, м'якоть нарізати соломкою, 3 помідори нарізати кружальцями. Цибулю та імбир очистити, цибулю нарізати півкільцями, імбир - пластинками. Рослинну олію розігріти в сковороді, покласти овочі та обсмажувати 4 хв., Приправити сіллю та чорним перцем ОгородникТМ. Перекласти овочі на тарілку.

Рибу вимити, очистити, вирізати зябра, видалити нутрощі та промити. Обсушити, натерти всередині і ззовні сіллю та перцем ОгородникТМ і покласти всередину начинку.

Духовку розігріти до 180 градусів. Помідори, що залишилися розрізати навпіл. Деко накрити папером для випічки. Викласти рибу на деко, в зяброві щілини кожної риби покласти по половинці помідора. За допомогою дерев'яних шпажок закріпити у вертикальному положенні бічні плавники. Такі ж шпажки вставити в хвостові плавники, щоб вони при приготуванні залишалися розправленими. Помістити деко в духовку та запекти.

Карась, запечений під соусом

Інгредієнти:

  • 200 г карася;
  • 100-150 г картоплі;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 15 г масла топленого;
  • 150 г соусу;
  • сир;
  • сухарі;
  • перець ОгородникТМ;
  • сіль.

Підготовлену тушку риби посипати сіллю, перцем ОгородникТМ, запанірувати в борошні та обсмажити на топленому маслі. На сковорідку налити сметанний соус, покласти обсмажену рибу та відварену картоплю. Залити рибу та картоплю сметанним соусом, посипати сухарями і тертим сиром, скропити олією. Запекти, щоб на поверхні утворилася рум'яна скоринка та риба дійшла до повної готовності.

Щука в сметані

Інгредієнти:

  • 1-1,5 кг щуки;
  • 1-2 ст. л. соняшникової олії;
  • 500-750 г сметани;
  • 1-2 ч. л. чорного меленого перцю ОгородникТМ;
  • 1 лимон (сік і цедра);
  • мускатний горіх.

Щуку очистити, натерти перцем ОгородникТМ ззовні та всередині, облити олією та цілком покласти в глибоку сковороду на керамічну підставку (можна тарілочку) та відкритою поставити в духовку на 7-10 хв., щоб риба зарум'янилася. Потім перекласти в менший посуд, залити сметаною, наполовину покрити нею щуку, закрити кришкою та поставити в духовку на невелику температуру на 45-60 хв.

Готову рибу викласти на тарілку, скропити лимонним соком, а утворену підливку підігріти до загустіння, посолити, приправити мускатним горіхом та цедрою лимона, подати в соусниці або полити нею рибу.

Сьомга, запечена у фользі

Інгредієнти:

  • 1 кг філе сьомги;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 1 лимон;
  • 1 ст. л. зелені;
  • ½ склянки пікулі;
  • гострий томатний соус;
  • сіль.

Філе нарізати на поперечні скибочки товщиною близько 2 см та викласти на 4 листи фольги, попередньо змащених жиром. Заправити лимонним соком, сіллю та перцем ОгородникТМ. Посипати сьомгу подрібненими пікулями та зеленню, щільно загорнути у фольгу і запікати в грилі близько 45 хвилин. Наприкінці заправити рибу гострим соусом.

До сьомги подають підрум'янені у грилі тости. Хліб перед обсмажуванням окропити рослинною олією, а потім натерти зубчиком часнику.