Корисні поради з кулінарії: приготування смачних страв

Страви з морепродуктів

  • Свіжу рибу готують відвареною, тушкованою, смаженою, припущеною та запеченою, солену доцільніше відварити, припускати або тушкувати. Дрібну та середню рибу – краще смажити.
  • Для варіння придатні всі види риб, але минь, сазан, короп, вобла смачніші у смаженому вигляді. Варять рибу цілою або нарізають на шматки.
  • Припускання є різновидом варіння, але на відміну від нього, робиться у малій кількості води. При цьому способі приготування у рибі зберігається найбільше корисних речовин, тому вона смачніша, ніж відварена.
  • Для приготування котлет з рибного фаршу використовують свіжу або добре вимочену солону рибу.
  • У котлетний фарш з нежирної риби можна додати свинячий, рибний жир або вершкове масло (100 г на 1 кг філе). Якщо не кладуть жир, то для збільшення пухкості маси, рекомендується додати охолоджену варену рибу, пропущену через м’ясорубку.
  • Якщо котлетна суміш готується із риби, м’ясо якої має щільну структуру (щука, судак, окунь), то сирі яйця можна не додавати.
  • Для видалення слизу з риби, необхідно ретельно протерти її кухонною сіллю, а потім промити.
  • Рибу, що має запах намулу, промивати краще у дуже солоній холодній воді. При варінні або припусканні у воду додають пряні овочі та спеції.
  • Смак тушкованої риби значно покращиться, якщо при тушкуванні до неї додати відвар грибів.
  • При варінні фаршированої риби на дно посуду можна покласти тонкі скибочки сирого буряку, моркви, цибулі, а на них – шматки фаршированої риби.
  • При варінні осетрової риби не потрібно додавати багато спецій, так як ця риба має приємний натуральний аромат та ніжний смак.
  • Риба під час смаження не буде розпадатися, якщо її посолити за 10-15 хвилин до теплової обробки.
  • Щоб зменшити неприємний запах під час смаження риби, покладіть на сковорідку нарізану скибочками картоплину.
  • Щоб при варінні шматки риби не втрачали форми, потрібно на шкірі зробити 1-3 неглибокі поперечні надрізи.
  • При відварюванні морської риби у воду рекомендується додавати петрушку або селеру, цибулю, кріп, перець чорний горошком та лавровий лист.

X
test