Корисні поради з кулінарії: приготування смачних страв

Вироби із тіста

  • Борошно перед використанням рекомендується просіяти. Це необхідно, по-перше, для того, щоб видалити сторонні домішки, по-друге, щоб розпушити його і збагатити киснем. Вироби з просіяного борошна виходять пишними, з рівномірною пористістю.
  • Хороша мука повинна бути сухою, м’якою та мати білий або трохи кремовий відтінок. Якщо стиснути її в кулаці, то мука утворює грудочку і розсипається не відразу. При натисканні на муку пальцем, на ній повинен залишитися відтиск пальця. Від води хороша мука не повинна темніти.
  • Якщо потрібно розвести муку у воді або молоці, не кладіть її в рідину, а навпаки, потроху вливайте рідину в борошно та розмішуйте, інакше тісто вийде неоднорідним та з грудками.
  • М’яке, липке тісто легко розкачати, накривши його пергаментним папером.
  • Тісто, якщо його не дуже круто замісити, завжди липне до рук. Але його легко розкачати пляшкою, наповненою холодною водою.
  • Перед випіканням мучного виробу, насипте під форму трохи солі, тоді воно не підгорить.
  • Якщо замішане на дріжджах тісто погано підходить, його підігрівають до 30 градусів. Якщо і це не допомагає, то додають свіжі дріжджі.
  • Дріжджі залишаться придатними довший час, якщо їх занурити в борошно або дрібну сіль.
  • Якщо дріжджове тісто підійшло, а у вас немає часу зайнятися ним, прикрийте його добре змоченим папером.
  • Дріжджі розводять теплою водою або молоком, підігрітим до 30-35 градусів. Холодна вода або молоко, сильно уповільнюють дію дріжджів, а при занадто високій температурі дріжджові грибки гинуть.
  • У приміщенні, де розробляють тісто, не повинно бути протягу – він сприяє утворенню грубої скоринки.
  • Якщо тісто підгорає, потрібно поставити в куток духовки посуд з водою.
  • Сода надає борошняним виробам темного кольору, неприємного запаху та присмаку. При замішуванні тіста, соду потрібно розвести у невеликій кількості води з лимонною кислотою. Таке тісто довго вимішувати не можна, так як воно швидко ущільнюється та погано підходить.
  • У дріжджове тісто найкраще додати маргарин, який легко всмоктується борошном. Він повинен бути теплим, але ні в якому разі не гарячим.
  • Вироби з тіста, замішаного на столовому маргарині, довго не черствіють.
  • Якщо тісто замішують на маргарині, сіль додавати не потрібно, так як маргарин підсолений.
  • Поверхню столу, на якому розробляють тісто, можна змастити рослинною олією, тоді тісто не буде липнути.
  • Якщо тісто в духовці занадто підрум’янилося, накрийте його вологим папером.
  • Щоб визначити готовність тіста, потрібно проткнути його зубочисткою. Якщо зубочистка суха, то виріб готовий.
  • Здобне прісне тісто буде значно пишнішим, якщо до нього додати жовтки або яйця, збиті з цукром.
  • Пиріжки із здобного тіста будуть більш пористими та розсипчастими, якщо у тісто додати соду або лимонну кислоту.
  • Товщина виробів з пісочного тіста не повинна перевищувати 8 мм, інакше вони погано пропечуться.
  • Якщо пиріг важко відокремити від форми, потрібно декілька разів обмотати форму рушником, змоченим у холодній воді або потримати над парою. Можна також поставити його на кілька секунд у холодну воду.
  • Щоб на борошняних виробах утворилася апетитна рум’яна скоринка, за 5-10 хвилин до закінчення випікання, їх слід змастити жовтком. Роблять це обережно, м’яким пензликом, щоб не зім’яти виріб.
  • Родзинки в кексі не осядуть на дно, якщо перед введенням їх припудрити борошном.
  • Якщо Ви випікаєте пиріг з фруктами, то тісто спочатку потрібно посипати білими сухарями, а потім покласти фрукти. Таким чином, сухарі вберуть зайву вологу.

X
test