Базилік - пряна трава, що належить до сімейства м'ятних трав. Батьківщиною базиліку вважається Індія. Дана пряність широко поширена у багатьох країнах світу, найчастіше її використовують у європейській та азіатській кухнях. Базилік має солодкувато-пряний аромат і терпкий, трохи гіркуватий смак. Існує кілька різновидів базиліку: зелений, «опаловий» базилік ...
-
Барбарис - сильно колючий напівчагарник, плоди якого є пряністю. Налічують величезну кількість різних видів цієї рослини, які ростуть скрізь, за винятком Австралії та Антарктиди. У кулінарії використовують ягоди барбарису звичайного. Плоди барбарису - соковиті яскраво-червоні ягоди з кислуватим смаком. З них готують варення, желе, соки та ...
-
Гвоздика - вічнозелене дерево, батьківщиною якого є Молуккські острови. На сьогоднішній день найбільші плантації гвоздики знаходяться на Мадагаскарі, Маврикії, Занзібарі та в Індонезії. Гвоздику завезли в Європу в 11 столітті, і в давні часи пряність вважалася дуже дорогою та дефіцитною, мала величезний попит на ринку. Пряністю ...
-
Гірчиця - однорічна трав'яниста рослина, насіння якої використовують як прянощі. Батьківщиною гірчиці вважаються європейські та азіатські країни. Існує кілька видів гірчиці, але найбільш поширеною є біла, чорна та коричнева (сарептська). Біла гірчиця має найбільш ніжний смак, коричнева - дуже ароматна, а ось чорна, навпаки, дуже пекуча ...
-
Імбир - трав'яниста рослина, батьківщиною якої прийнято вважати Китай. У якості прянощів використовують кореневище даної рослини, яке має форму бульб. Імбиру притаманний освіжаючий аромат лимона та пекучо-пряний смак. За своїми корисними властивостями пряність схожа з часником, за винятком неприємного запаху. Розрізняють імбир двох видів: білий та ...
-
Кмин - це одна з найдавніших прянощів, батьківщиною якої вважається Європа. Кмин росте на всіх континентах і є популярною спецією. Пряність має приємний аромат та гіркуватий, пряно-пекучий смак. У світі існує близько 25 видів цієї спеції. Пряність можна застосовувати у вигляді цілих зернят та у меленому ...
-
Коріандр - однорічна трав'яниста рослина, одна з найпопулярніших прянощів у світі, батьківщиною якої є країни Середземномор'я. Молоду зелень даної пряності ще називають кінзою. Свіжий коріандр має різкий терпкий смак та своєрідний пряний аромат, які відрізняються від аромату та смаку насіння коріандру. Свіжий коріандр (кінзу) використовують для ...
-
Кріп - однорічна трав'яниста рослина та одна з найпопулярніших прянощів у Європі. Батьківщиною кропу вважаються країни Середземномор'я, азіатські країни та Єгипет. Кропу притаманний сильний пряний та освіжаючий смак та аромат. Дана пряність є дуже корисною, містить велику кількість вітамінів (А, В1, В2, С, Е, Р) та ...
-
Любисток - трав'яниста рослина, батьківщиною якої вважається Південна Європа. В якості прянощів використовують усі частини даної рослини: корінь, листки та стебла, як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Корінь любистка має пряний, злегка лимонний аромат та гострий гіркуватий смак. Свіжі коріння використовують для приготування варення, ...
-
Майоран - трав'яниста рослина, батьківщиною якої вважаються Мала Азія та країни Середземномор'я. У світі існує два різновиди даної пряності: листова та квіткова. Майоран є дуже ароматною спецією з пекучим пряним смаком. У багатьох країнах пряність вважають незамінною та додають її до багатьох страв із м'яса, риби, ...
-
Мускатний горіх - пряність, яка є плодом мускатника - вічнозеленого дерева. Плід мускатника нагадує персик або абрикос, який при дозріванні сам розкривається. Батьківщиною мускатного горіха є Молуккські острови. Із дозрілих плодів мускатника виробляють мускатний горіх та мускатний колір. Мускатний колір - це висушена м'яка оболонка, яка ...
-
Орегано - трав'яниста рослина, батьківщиною якої вважаються країни Середземномор'я та Близького Сходу. За своїми властивостями орегано нагадує майоран, але має більш ніжний смак. У кулінарії орегано та майоран є взаємозамінними прянощами. Орегано має свіжий та ніжний аромат та дещо гіркуватий пряний смак. Пряність широко поширена та ...
-
Пажитник - пряно-ароматична рослина, батьківщиною якої є Мала та Передня Азія. Пажитник ще називають «грецьке сіно» або фенугрек. Пряність має гіркуватий смак, аромат її нагадує запах свіжоскошеного сіна. Насіння пажитника мають трикутну форму, у меленому вигляді їх використовують у таких сумішах приправ, як хмелі-сунелі, карі, аджика, ...
-
Паприка - пряність, яка представляє собою мелений сушений стручковий перець. Слово «паприка» прийшло до нас із Угорщини, де пряність вважається традиційною, але все ж батьківщиною паприки є Південна Америка. Розрізняють декілька видів паприки, яка відрізняється кольором та різним ступенем пекучості, яка підсилюється, якщо із паприки не ...
-
Ажгон - пряність, батьківщиною якої вважається Південна Індія. В кулінарії використовують як мелені, так і цілі насіння ажгона. Але рекомендується купувати все-таки цілі зерна, потім їх обсмажувати і тільки після цього, якщо необхідно, розмелювати. Це сприяє кращому розкриттю смаку та аромату прянощі. Ажгон має пряний, трохи ...
-
Пастернак - пряно-ароматна рослина, батьківщиною якої є Європа. Пастернак має тонкий пряний аромат, що нагадує запах петрушки, та солодкий пряний смак, який більш ніжний, ніж у петрушки. У кулінарії використовують всі частини даної прянощі. З листя та стебел готують салати у поєднанні з овочами, корінь використовують ...
-
Перець духмяний - одна з найбільш популярних пряностей у світі. Батьківщина духмяного перцю - Південна Америка. Пряність широко поширена та вживається у всьому світі. Перець духмяний має яскраво виражений пряний аромат та пекучий пряний смак. Дану пряність можна використовувати, як у меленому вигляді, так і цілим ...
-
Перець чилі - трав'яниста рослина, плоди якої є популярною у всьому світі пряністю. Батьківщиною перцю чилі вважається Індія та Центральна Америка. Перець чилі вирізняється особливою пекучістю, що і є особливістю даної спеції. Існує кілька видів перцю чилі, яким властива різна ступінь пекучості, а також різні аромати: ...
-
Чорний перець - популярна пряність, батьківщиною якої вважається Малабарське узбережжя Індії. Найбільшим виробником чорного перцю у світі є Індія. Чорний перець - це недозрілі плоди деревовидної ліани, які мають зелений колір, а після висушування на сонці шкірочка їх зморщується і стає темною. Вважається, що чим перець ...
-
Петрушка - трав'яниста пряно-ароматична рослина, батьківщиною якої вважаються країни Середземномор'я, де петрушка росте у дикому вигляді. Вирощують два види петрушки: кореневу та листову. У кулінарії використовують всі частини цієї пряності: листя, коріння, стебла та насіння. Петрушка має пряний аромат та солодкувато-пряний, трохи терпкий смак. Використовують пряність ...
-
Розмарин - вічнозелений напівчагарник, листя якого вважаються пряністю. Розмарин вирощують у країнах Середземномор'я, США та Мексиці, росте він також в Англії, Франції, Італії та низці інших країн. У кулінарії найчастіше використовують сушені мелені листя розмарину, які мають сильний пряний аромат, що нагадує запах сосни, а також ...
-
Селера - дворічна рослина, батьківщиною якої вважається Середземномор'я. Селеру вирощують в Африці, Азії, Європі. Пряність має сильний аромат та пряний солодкувато-гіркий смак. У кулінарії використовують усі частини даної рослини: зелень, стебла, насіння та кореневище. Кореневище селери використовують для бульйонів та супів, листкову селеру переважно додають до ...
-
Фенхель - багаторічна трав'яниста рослина, ззовні дуже схожа з кропом. Батьківщиною фенхеля є Південна Європа, область Середземномор'я та Малої Азії. В кулінарії використовують усі частини даної рослини. Листя фенхеля використовують як свіжими, так і сушеними. Свіже листя фенхеля добре доповнюють салати, свинину, телятину, супи, соуси та ...
-
Чабер - однорічна трав'яниста рослина, батьківщиною якої вважають Середземномор'я, Малу та Середню Азію. У кулінарії використовують молоду зелень чабера як у сушеному, так і свіжому вигляді. Сушена зелень має більш інтенсивний та сильний аромат, ніж свіжа. Чабер є класичною пряністю та добре доповнює страви з квасолі, ...
-
Часник - трав'яниста рослина сімейства цибулевих. Це одна з найдавніших пряностей, батьківщиною якої вважається Середня Азія. В кулінарії використовують як цибулину, так і надземну частину часнику. Пряність володіє різким ароматом та гострим пекучим смаком, які не схожі ні на одну іншу спецію. Часник має широке застосування: ...
-
Чебрець - багаторічний напівчагарник, зелень якого застосовується у якості прянощів. Батьківщина чебрецю - Південна Європа. У кулінарії використовують кілька сортів чебрецю, які володіють своїми унікальними властивостями. Чебрецю притаманний приємний сильний аромат та гострий пряний гіркуватий смак. Пряність ідеально доповнює страви із м'яса, надаючи їм пікантності. Також ...
-
Шавлія - популярна пряність, батьківщиною якої прийнято вважати Італію і Південно-Східну Європу. Існує величезна кількість різних видів шавлії. Найбільшу популярність в кулінарії шавлія завоювала в Італії, де пряність додають до страв із телятини, птиці та кролика. Шавлія є дуже сильною та ароматною пряністю, надаючи стравам насиченого ...
-
Аніс - однорічна трав'яниста рослина, батьківщиною якої вважається Мала Азія. У кулінарії застосовують майже всі частини рослини: насіння анісу - в кондитерських виробах та випічці, відцвілі парасольки - у розсолах та маринадах, ароматне свіже молоде листя - у салатах та гарнірах. Аніс має характерний пряний та ...
-
Бад'ян (зірчастий аніс) - квіткова рослина, батьківщиною якої вважається Південно-Східна Азія. Найбільшого поширення пряність набула у Китаї та Японії. Бад’ян має форму зірочки, у кінцях якої міститься насіння, які і є пряністю. Бад’ян володіє гострим солодкувато-пряним смаком з тонким і м'яким ароматом, що нагадує аромат анісу. ...
-
Кардамон - трав'яниста рослина, плоди якої є відомою в усьому світі пряністю. Батьківщиною кардамону вважається Південна Індія, де виробляють основну частину даної спеції. Розрізняють декілька видів цієї пряності: білий кардамон з більш ніжним смаком та ароматом, чорний кардамон з гострим та яскраво вираженим ароматом та зелений ...
-
Кориця - це вічнозелене дерево сімейства лаврових і одна з найдавніших пряностей, батьківщиною якої прийнято вважати Китай, Південну Індію та Бірму. В якості прянощів використовують висушену та подрібнену кору, зрізану з дерева китайської або цейлонської кориці. На сьогоднішній день пряність вищої якості поставляється із Шрі-Ланки. Найчастіше ...
-
Куркума - трав'яниста рослина, яка відноситься до сімейства імбирних. Пряністю вважається кореневище яскраво жовтого кольору, яке спочатку відварюють, чистять та сушать, після чого його подрібнюють на порошок. Батьківщиною куркуми вважають Індію, звідки пряність і завезли до Європи. За своїми властивостями куркума дуже нагадує шафран: має схожий ...
-
Лавровий лист - це лист лавра благородного, вічнозеленого субтропічного чагарнику. Культивується в теплих країнах з приморським кліматом, в даний час в основному в Італії, Албанії, Греції, Югославії,, Франції, Іспанії, Португалії та Гватемалі. Листя і гілочки лавра здавна були символом перемоги, слави і величі. Листя порівняно жорсткі, ...
-
Перець чилі - трав'яниста рослина, плоди якої є популярною у всьому світі пряністю. Батьківщиною перцю чилі вважається Індія та Центральна Америка. Перець чилі вирізняється особливою пекучістю, що і є особливістю даної спеції. Існує кілька видів перцю чилі, яким властива різна ступінь пекучості, а також різні аромати: ...