Ажгон – пряність, батьківщиною якої вважається Південна Індія. В кулінарії використовують як мелені, так і цілі насіння ажгона. Але рекомендується купувати все-таки цілі зерна, потім їх обсмажувати і тільки після цього, якщо необхідно, розмелювати. Це сприяє кращому розкриттю смаку та аромату прянощі.
Ажгон має пряний, трохи гіркуватий смак та приємний аромат. Пряність схожа на чебрець, але додавати її потрібно обережно – ажгон має більш різкий пекучий смак та ароматом.
Ажгон високо цінується на ринку, завдяки своїм властивостям. Він запобігає псуванню м’яса: якщо м’ясо обробити подрібненим насінням ажгона разом з сіллю, то м’ясо не псується протягом тижня. Завдяки чому ажгон широко застосовують при виготовленні ковбас, також його додають в овочеві, рибні та м’ясні страви, маринади. В азіатських країнах його використовують для приготування плову, в арабських – для приготування різноманітних перших і других страв.
Ажгон також має антисептичні та болезаспокійливі властивості, містить вітаміни А, В1, В2, В3, мікроелементи: фосфор, залізо та кальцій.