Бад’ян (зірчастий аніс) – квіткова рослина, батьківщиною якої вважається Південно-Східна Азія. Найбільшого поширення пряність набула у Китаї та Японії. Бад’ян має форму зірочки, у кінцях якої міститься насіння, які і є пряністю. Бад’ян володіє гострим солодкувато-пряним смаком з тонким і м’яким ароматом, що нагадує аромат анісу.
У китайській кухні бад’ян використовують для приготування варення та компотів, кондитерських виробів та випічки, м’яса і рису. У Європі ж бад’ян використовують головним чином при випічці печива, тортів, кексів, у компотах та фруктових супах. Але можна використовувати також у м’ясних та овочевих рагу, при маринуванні курки і качки, різних соусах.
Бад’ян добре використовувати для приготування варення, пряність запобігає зацукрюванню. Також бад’ян широко застосовують для приготування спиртних напоїв, різноманітних настоянок та лікерів, які називають «анісовими», але у них кладуть доступніший бад’ян. Використовувати бад’ян потрібно обережно, надмірна кількість спеції може надати страві гіркоти.
Бад’ян добре поєднується з фруктами, а також зі спеціями, такими, як кориця, куркума, м’ята, фенхель, гвоздика.