Гірчиця – однорічна трав’яниста рослина, насіння якої використовують як прянощі. Батьківщиною гірчиці вважаються європейські та азіатські країни.
Існує кілька видів гірчиці, але найбільш поширеною є біла, чорна та коричнева (сарептська). Біла гірчиця має найбільш ніжний смак, коричнева – дуже ароматна, а ось чорна, навпаки, дуже пекуча і є найдорожчою з усіх видів.
Із насіння гірчиці готують гірчичний порошок, з якого, в свою чергу, виробляють приправи. До гірчичного порошку додають оцет, мед, різні прянощі, які допомагають розкрити аромат та смак гірчичного насіння.
Гірчицею приправляють страви з овочів, бобових, яєць, жирного м’яса, різні соуси, а також використовують у різних сумішах пряних трав і для консервування. З гірчицею можна приготувати смачне соковите м’ясо, адже вона сприяє утворенню скоринки та запобігає витіканню соку.