Кріп – однорічна трав’яниста рослина та одна з найпопулярніших прянощів у Європі. Батьківщиною кропу вважаються країни Середземномор’я, азіатські країни та Єгипет.
Кропу притаманний сильний пряний та освіжаючий смак та аромат. Дана пряність є дуже корисною, містить велику кількість вітамінів (А, В1, В2, С, Е, Р) та мікроелементів, покращує самопочуття.
Використовують у кулінарії стебла, листя та насіння кропу, як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Пряність надає пікантного смаку рибним та м’ясним стравам, сиру, молодій картоплі, соусам, овочевим та першим стравам, салатам. Кріп потрібно додавати до готових страв та не піддавати тривалій тепловій обробці, щоб збереглися усі корисні речовини.
Для консервування використовують суцвіття кропу, а для ароматизації оцту можна використовувати гілочку кропу в період цвітіння.