Куркума – трав’яниста рослина, яка відноситься до сімейства імбирних. Пряністю вважається кореневище яскраво жовтого кольору, яке спочатку відварюють, чистять та сушать, після чого його подрібнюють на порошок. Батьківщиною куркуми вважають Індію, звідки пряність і завезли до Європи.
За своїми властивостями куркума дуже нагадує шафран: має схожий аромат та надає стравам жовтого кольору. Куркуму ще називають «індійським шафраном», але вона набагато дешевша та доступніша.
Куркума має трохи пекучий та гіркуватий смак і своєрідний тонкий аромат. Пряність надає стравам чудового кольору та є важливою складовою приправи «каррі».
Пряність використовують у кондитерських виробах, у виробництві сиру та масла, нею приправляють овочеві, м’ясні, рибні страви та рис.
Куркума є відмінним барвником і крім кулінарії її використовують у медицині, косметології та навіть парфумерії.