Любисток – трав’яниста рослина, батьківщиною якої вважається Південна Європа. В якості прянощів використовують усі частини даної рослини: корінь, листки та стебла, як у свіжому, так і в сушеному вигляді.
Корінь любистка має пряний, злегка лимонний аромат та гострий гіркуватий смак. Свіжі коріння використовують для приготування варення, цукатів, а висушені – додають до страв із птиці та дичини.
Молоде листя та стебла любистка добре доповнюють салати, страви з м’яса і овочів, супи, м’ясні бульйони та соуси. Любисток також використовують для приготування зеленого масла. Пряність добре поєднується з іншими спеціями: петрушкою, чебрецем та розмарином.
Важливо пам’ятати, що любисток потрібно використовувати помірно, щоб не забити інші інгредієнти страви, адже пряність є досить інтенсивною.