Паприка – пряність, яка представляє собою мелений сушений стручковий перець. Слово «паприка» прийшло до нас із Угорщини, де пряність вважається традиційною, але все ж батьківщиною паприки є Південна Америка.
Розрізняють декілька видів паприки, яка відрізняється кольором та різним ступенем пекучості, яка підсилюється, якщо із паприки не видалити насіння. Найбільшою пікантністю вирізняється рожева паприка, яку потрібно вкрай обережно застосовувати.
Паприці притаманний слабкий аромат, а смак у неї завжди солодкий, більшою чи меншою мірою пекучий. Паприка не тільки надає смаку та пікантності страві, але і є натуральним барвником: страви виходять красивого червоного кольору. Чим паприка червоніша, тим вона солодша, і тим частіше її використовують у якості барвника. Дану пряність додають у знаменитий гуляш, м’ясні та овочеві страви, печеню, рагу, страви із сиру та яєць, використовують у приготуванні ковбас.
Паприка має цілу низку корисних властивостей: містить вітамін С, каротин та антиоксиданти, підвищує імунітет та прискорює обмін речовин.