Перець чилі – трав’яниста рослина, плоди якої є популярною у всьому світі пряністю. Батьківщиною перцю чилі вважається Індія та Центральна Америка.
Перець чилі вирізняється особливою пекучістю, що і є особливістю даної спеції. Існує кілька видів перцю чилі, яким властива різна ступінь пекучості, а також різні аромати: фруктовий, свіжий, солодкий, землистий та квітковий.
Свіжий перець чилі найчастіше додають до салатів. Для приготування більшості інших страв використовують висушений перець, як цілий, так і мелений. Сухий чилі застосовують для приготування гуляшів, рагу, страв з риби та рису, овочевих та м’ясних страв, соусів та маринадів. Стручки перцю чилі використовують також при консервуванні. Перець чилі у меленому вигляді додають до різних пряних сумішей з кмином, коріандром, орегано та часником.