
Дріжджове тісто
-
Підготовка
-
Готувати
-
Інгредієнти
Інгредієнти:
- 600-650 г борошна;
- 20-30 г вершкового масла або маргарину;
- 1 яйце;
- 20 г дріжджів;
- 250-300 г води або молока;
- 30-40 г цукру;
- 10 г солі.v
Процес приготування
Безопарний спосіб
- 1 крокУ теплому молоці або воді розвести вказану в рецепті кількість дріжджів, додати сіль, цукор, яйця, борошно та місити протягом 5-8 хвилин до отримання однорідного, без грудок тіста середньої консистенції. Перед закінченням вимішування додати трохи підігріте вершкове масло або маргарин (половину можна замінити рослинною олією). Посуд з тістом накрити тканиною та поставити на 3,5-4,5 години у тепле місце. За цей період його необхідно 2-3 рази розім’яти. При цьому тісто збагачується киснем та значно збільшується в об’ємі.
Опарний спосіб
- 1 крокДріжджі розвести в підігрітому до 30-35 градусів молоці або воді та всипати половину норми просіяного борошна; ретельно розтерти, щоб не було грудок. Опару поставити на 4 години в тепле місце. На її готовність вказує велика кількість бульбашок на поверхні. Коли опара трохи осяде додати інші продукти та замісити тісто. Поставити його в тепле місце на 1-2 години, за цей час один-два рази розім’яти.
- 2 крокЩоб пиріжки, булочки вийшли пишними, добре пропеченими, легкими, пористими, потрібно підготовлені до випікання вироби викласти на деко, прикрити марлею та поставити в тепле місце для вистоювання.
- 3 крокДрібні вироби слід випікати 8-15 хвилин при температурі 240-260 градусів, великі – 20-25 хвилин при температурі 200-240 градусів.